• اخبار
  • مقالات
  • تست و بررسی
  • رسانه
  • دانلود
  • انجمن
  • تست و بررسی قطعات
  • حافظه ها
  • ذخیره سازها
  • کارت گرافیک
  • کیس، پاور و خنک کننده
  • لوازم جانبی
  • مادربورد و پردازنده
  • مقدمه
  • nVIDIA Geforce RTX 3000 و معماری آمپر (Ampere)
  • بسته‌بندی و محتویات
  • نگاه اولیه
  • سیستم خنک‌کننده
  • تراشه گرافیکی و حافظه گرافیکی
  • مدار تنظیم کننده ولتاژ (VRM) / کانکتور برق
  • پل ارتباطی، پنل I/O
  • مقدمه
  • nVIDIA Geforce RTX 3000 و معماری آمپر (Ampere)
  • بسته‌بندی و محتویات
  • نگاه اولیه
  • سیستم خنک‌کننده
  • تراشه گرافیکی و حافظه گرافیکی
  • مدار تنظیم کننده ولتاژ (VRM) / کانکتور برق
  • پل ارتباطی، پنل I/O

بررسی کارت گرافیک GIGABYTE GeForce RTX 3080 AORUS MASTER (بخش اول)

سید مهدی یحیایی 05 ژانویه 2021 , 05:21 تست و بررسی قطعات / کارت گرافیک
یک ستارهدو ستارهسه ستارهچهار ستارهپنج ستاره (1 رای, میانگین: 5٫00 از 5)

اشتراک گذاری این مطلب

در روزهای گذشته به بررسی اولین کارت گرافیک سری RTX 30 پرداختیم و مشاهده کردید که RTX 3080 جانشینی بسیار شایسته برای RTX 2080 از هر لحاظ محسوب می‌شود. در دومین بررسی مجددا به سراغ GeForce RTX 3080 خواهیم رفت. این‌بار به سراغ برند گیگابایت و مدل AORUS MASTER آمده‌ایم. همانطور که در بررسی‌های مادربورد ملاحضه کردید، محصولات آئورس مستر پایین‌تر از AORUS XTREME قرار می‌گیرند اما همچنان قدرتمند هستند. GIGABYTE GeForce RTX 3080 کارتی غول‌پیکر است که در استیج سنگین‌وزن‌ها خواهد ایستاد و در ازای آن قابلیت‌هایی هم دارد. امروز قصد داریم به بررسی کارت گرافیک GIGABYTE GeForce RTX 3080 AORUS MASTER بپردازیم.

بررسی کارت گرافیک GIGABYTE GeForce RTX 3080 AORUS MASTER

پیش از هر چیز، ویدئویی از ویژگی LCD EDGE این کارت گرافیک تهیه کرده‌ایم که شما را به تماشای آن دعوت می‌کنیم.





مقدمه

شرکت Gigabyte Technology در سال 1986 در شهر تایپه کشور تایوان تاسیس شد. گیگابایت تکنولوژی یک شرکت سهامی عام است و در بازار بورس تایوان معامله می شود. گیگابایت نامی آشنا در دنیای سخت افزار است و کسانی که آشنایی کمی با سخت افزار کامپیوتر دارند به طور حتم نام گیگابایت را شنیده اند. محصولات این شرکت پیشرو در صنعت قطعات سخت افزاری کامپیوتر، طیف وسیعی از المان های الکترونیکی نظیر مادربرد، کارت گرافیک، قطعات و لوازم جانبی رایانه های شخصی، لپ تاپ، تبلت و اسلیت، دسکتاپ، ارتباطات شبکه ای، سرور و تلفن های همراه را شامل می گردد. خاطره هایی که کاربران کامپیوتر با مادربردهای گیگابایت تجربه کرده اند فراموش نشدنی است.

بررسی کارت گرافیک GIGABYTE GeForce RTX 3080 AORUS MASTER

Aorus برگرفته از Horus (حوروس یا حورس)، یکی از خدایان مصر باستان است. خدایی که به خدای عقاب نما معروف بود و سری عقابی شکل داشت. در دنیای واقعیت یکی از ویژگی های عقاب چشمان بسیاز تیزبینی است که می تواند تا 300 کیلومتر را با جزئیات کامل رسد کند. آئورس مستر مدلی جدید در بین کارت‌های گرافیک گیگابایت است که بسیاری از ویژگی‌های آن به آئورس اکستریم شباهت دارد. ابعاد عجیب  4 اسلاته‌ی آن واقعا بزرگ به‌نظر می‌رسد و در داخل کیس حتما باید از پایه استفاده نمود.

بررسی کارت گرافیک GIGABYTE GeForce RTX 3080 AORUS MASTER

nVIDIA Geforce RTX 3000 و معماری آمپر (Ampere)

درست 2 سال پس از معرفی کارت‌های گرافیک NVIDIA GeForce RTX 2000، انویدیا پس از شایعات فراوان پیرامون نسل بعدی کارت‌های گرافیک خود، معماری Ampere یا آمپر را همراه کارت‌های گرافیک GeForce RTX 3000 معرفی کرد. کارت‌های گرافیک جیفورس RTX 3000 از قدرت بسیار قابل توجهی نسبت به معماری پیشین، تورینگ (Turing) ، بهره‌مند هستند و البته نکات مبهمی هم دارند که به آنها اشاره خواهیم نمود. انویدیا در معماری آمپر پایه و اساس معماری جدید خود رو معماری تورینگ قرار داده است که همراه با بهینه‌سازی‌های صورت گرفته، معماری آمپر پدید آمده است. پیش از پرداختن به معماری آمپر، پیشنهاد می‌کنیم ابتدا مقاله‌ی زیر را مطالعه کنید:

مقاله‌ی نگاهی به معماری جدید NVIDIA Turing انقلابی در فناوری Ray Tracing

انویدیا برای ساخت تراشه‌های جدید GA10x ابتدا از فناوری ساخت 12 نانومتر TSMC به فناوری ساخت 8 نانومتر کوچ نمود. وظیفه‌ی ساخت تراشه‌های جدید آمپر را این‌بار سامسونگ بر عهده گرفته است. در مقایسه با فناوری ساخت 12 نانومتر TSMC، فناوری 8 نانومتر سامسونگ تنها 50 درصد بهینه نشده است، بلکه با نگاهی به سطح مقطع تراشه‌های تورینگ و آمپر می‌توان به این موضوع پی برد که تراشه‌های سامسونگ در واقع 80 درصد و 30 درصد بیشتر از حالت عادی بهینه‌سازی شده‌اند. این موضوع به انویدیا اجازه داد تا به جای 18.6 میلیارد ترانزیستور در بزرگترین تراشه‌ی تورینگ، 28.3 میلیارد ترانزیستور در تراشه‌های جدید آمپر به‌کار ببرد. ترانزیستورهای بیشتر برابر هستند با کارای بالاتر که انویدیا تعداد آنها را به طرز بی‌سابقه‌ای افزایش داده است.

بررسی کارت گرافیک ASUS GeForce RTX 3080 TUF GAMING OC (بخش اول)

تراشه‌ی GA102 به عنوان قلب کارت‌ گرافیک GeForce RTX 3080 دارای 68 واحد SM است که هر واحد SM دارای 128 هسته‌ی کودا می‌باشد، به عبارتی این تراشه 8704 هسته‌ی کودا دارد. تراشه‌ی کامل GA102 به‌کار رفته در کارت گرافیک RTX 3090 نیز دارای 82 واحد SM و 10496 هسته‌ی کودا می‌باشد. تراشه‌ی TU104 در RTX 2080 با وجود اینکه 46 واحد SM دارد، به دلیل اینکه هر واحد SM در معماری تورینگ دارای 64 هسته‌ی کودا است، در مجموع از 2944 کودا کور برخوردار است.

بررسی کارت گرافیک ASUS GeForce RTX 3080 TUF GAMING OC (بخش اول)

تراشه‌ی GA102 در مقایسه با TU104 تقریبا دارای 3 برابر هسته‌ی کودا بیشتر است. با این میزان واحد محاسباتی، قدرت محاسباتی GA102 به 29.77 ترافلاپس رسیده است درحالیکه این عدد برای TU104 تنها 10 ترافلاپس می‌باشد. با این تفاسیر، کاربران انتظار 3 برابر قدرت بیشتری در کاربری‌های مختلف دارند در حالیکه این‌گونه نیست! هر واحد SM در تراشه‌های تورینگ دارای 2 عدد Data Path یا مسیر داده بودند که یکی برای داده‌های Float یا اعشاری و دیگری برای داده‌های Integer یا صحیح در نظر گرفته شده بود. انویدیا در معماری جدید آمپر با تغییر زیرکانه و هوشمندانه، مسیر داده‌ی دوم مربوط به داده‌های INT را بهینه کرده و آن برای هر دو داده  Float و INT سازگار کرده است و در آن واحد تنها در یکی از دو حالت می‌تواند فعالیت کند. این تغییر باعث شده تا جاییکه بیشتر داده‌ها از نوع اعشاری هستند، هسته‌های موجود در بخش دوم SM به انجام عملیات اعشاری بپردازند. اما در بازی‌های رایانه‌ای، طبق صحبت‌های انویدیا، 30 درصد محاسبات مربوط از نوع صحیح یا INT هست که با این حساب قدرت RTX 3080 را باید حدود 20 ترافلاپس در بازی‌های رایانه‌ای حساب کنیم.

بررسی کارت گرافیک ASUS GeForce RTX 3080 TUF GAMING OC (بخش اول)

علاوه بر افزایش واحد‌های SM، تراشه‌ی GA102 دارای 68 هسته‌ی RT نسل دوم و 272 هسته‌ی Tensor نسل سوم است که تعداد آنها به ازای هر واحد SM، برابر با  1 واحد RT و 4 واحد Tensor است. با اینکه تراشه‌ی TU104 دارای 368 واحد Tensor است اما نسل سوم این هسته‌ها که در معماری آمپر بکار‌ رفته است، از 2 برابر کارایی بیشتری برخوردار هستند. همانطور که در جدول زیر ملاحضه می‌کنید، کارای محاسباتی هسته‌های Tensor نسل سوم در مجموع در تراشه‌ی GA102 کارت گرافیک RTX 3080 به 59.5 ترافلاپس می‌رسد.

بررسی کارت گرافیک ASUS GeForce RTX 3080 TUF GAMING OC (بخش اول)

این قدرت در صورت به‌کار گیری قابلیت Sparsity به 120 ترافلاپس افزایش خواهد یافت. قدرت محاسباتی یاد شده، دلیل افزایش 2 برابری کارایی DLSS یا Deep Learning Super Sampling در کارت‌های گرافیک آمپر است.

بررسی کارت گرافیک ASUS GeForce RTX 3080 TUF GAMING OC (بخش اول)

پازل نهایی در معماری آمپر را حافظه‌ی گرافیکی جدید GDDR6X تشکیل می‌دهد. مانند GDDR5X، حافظه‌های GDDR6X نیز حاصل همکاری نزدیک کمپانی انویدیا با کمپانی میکرون است  تا اولین تراشه‌های گرافیکی با حافظه‌ی GDDR6X را توسعه دهند. امروزه بازی‌های رایانه‌ای و نرم‌افزارهای حرفه‌ای نیاز به پهنای باند مموری بالایی برای تراشه‌های گرافیکی دارند تا به خوبی بتوانند داده‌های مورد نیاز را هندل کنند. این نیاز در کنار فعال کردن گزینه‌هایی مثل Raytracing و DLSS بیشتر نیز خواهد شد. حافظه‌های GDDR6X نسل بعدی حافظه‌های پهنای باند بالا GDDR DRAM هستند. حافظه‌های GDDR6X نسبت به حافظه‌های GDDR6 در یک کلاک و باس یکسان، پهنای باند دو برابری را ایجاد می‌کنند. به این ترتیب، فرکانس کارایی این حافظه‌ها برابر با 16 برابر فرکانس واقعی آنهاست. این حافظه‌ها اولین حافظه‌های GDDR هستند که پهنای باند آن به 900 گیگابایت در ثانیه نیز خواهند رسید. البته حافظه‌های HBM قابلیت رسیدن به پهنای باند بسیار بالاتر از این اعداد را دارند اما قیمت بالاتری هم دارند و نصب آنها در کنار GPU امکان‌پذیر خواهد بود که این موضوع افزایش مقدار حافظه‌ی گرافیکی را با محدودیت ایجاد می‌کرد.

بررسی کارت گرافیک ASUS GeForce RTX 3080 TUF GAMING OC (بخش اول)

برای دستیابی به این پهنای باند عظیم، فناوری ابتکاری انتقال سیگنال و مدولاسیون دامنه پالس چهار سطح (PAM4) به طور کامل، تعریف جدیدی از نحوه انتقال داده‌های حافظه را  ارائه می‌دهد. با استفاده از تکنیک‌های سیگنالینگ چندسطحی PAM4 ، حافظه‌ی GDDR6X  داده‌های بیشتری را با سرعت بسیار بالاتری انتقال می‌دهد، همزمان دو بیت اطلاعات را جابجا می‌کند و نرخ داده ورودی/خروجی یا I/O را  نسبت به سیستم سیگنالینگ قبلی PAM2/NRZ، دو برابر می‌کند. بارهای کاری که تشنه به داده هستند، مانند AI، رهگیری پرتو یا Raytracing، و رندرینگ ویدئوهای 8K، اکنون می‌توانند با سرعت بالایی از داده‌ها تغذیه شوند و فرصت‌های جدیدی برای محاسبات و تجارب جدید کاربران ایجاد کنند.

 کارت‌های گرافیک GeForce RTX 3000 همچنین از گذرگاه PCIe نسل چهارم یا PCIe 4.0 نیز پشتیبانی می‌کنند، با این حال مشکلی با اسلات PCIe 3.0 در حال حاضر وجود ندارد. TDP کارت گرافیک RTX 3080 نیز از سوس انویدیا برابر با 320 وات اعلام شده است که این موضوع، نشان می‌دهد این کارت گرافیک به خنک‌کننده‌ی کاملا قدرتمندی نیاز دارد. به همین دلیل، از سایز عجیب و غریب خنک‌کننده‌های  کارت‌های RTX 3080 تعجب نکنید.

بسته‌بندی و محتویات

GIGABYTE GeForce RTX 3080 AORUS MASTER دارای بسته‌بندی بسیار ویژه و مستحکمی است. گیگابایت چنین بسته‌بندی‌هایی را تنها برای محصولات خاص خود در نظر می‌گیرد. بالای این بسته‌بندی دستگیره‌ای جهت حمل راحت‌تر کارت گرافیک در زمان خرید درنظر گرفته‌ شده است. روی این بسته‌بندی لوگوی آئورس به شکل بسیار زیبایی نقش بسته است. در این قسمت به ویژگی‌های اختصاصی گیگابایت، MAX COVERED COOLING و نورپردازی RGB FUSION 2 اشاره شده است. همچنین شرکت آواژنگ، نمانیدگی رسمی محصولات گیگابایت در ایران، کارت گارانتی خود را روی جعبه‌ی کارت گرافیک نصب کرده است.

بررسی کارت گرافیک GIGABYTE GeForce RTX 3080 AORUS MASTER (بخش اول)

با مشاهده‌ی جعبه از طرفین و پی‌بردن به ضخامت آن، به‌راحتی می‌توان به کیفیت این بسته‌بندی پی‌برد.

بررسی کارت گرافیک GIGABYTE GeForce RTX 3080 AORUS MASTER (بخش اول)

پشت جعبه کارت گرافیک، به ویژگی‌های اختصاصی گیگابایت با جزئیات بیشتری اشاره شده است. ویژگی که در این قسمت به آن اشاره شده است و روی بسته‌بندی به آن اشاره‌ای نشده بود، صفحه نمایش نسبتا بزرگ موسوم به LCD EDGE VIEW بالای کارت گرافیک برای نمایش پارامتر‌های مختلف می‌باشد.

بررسی کارت گرافیک GIGABYTE GeForce RTX 3080 AORUS MASTER (بخش اول)

جعبه‌ی کارت گرافیک مکانیزم جالبی برای باز شدن دارد. قسمت بالای بسته‌بندی به صورت آهن‌ربایی به جعبه متصل شده است و به‌راحتی می‌توان جعبه را بدون کوچکترین زحمتی باز نمود.

بررسی کارت گرافیک GIGABYTE GeForce RTX 3080 AORUS MASTER (بخش اول)

کارت گرافیک در درون جعبه به نحو احسن محافظت می‌شود و در تکان‌های شدید کاملا در امان است.

بررسی کارت گرافیک GIGABYTE GeForce RTX 3080 AORUS MASTER (بخش اول)

داخل بسته لوازم خاصی وجود ندارد. در این قسمت 2 برگه برای راهنمای فعال کردن وارانتی 4 ساله این محصول و راهنمای نصب آن قرار گرفته است.

بررسی کارت گرافیک GIGABYTE GeForce RTX 3080 AORUS MASTER (بخش اول)

توضیحات راهنمای سریع به زبان پارسی نیز درج شده است که شاید نیاز به این کار نباشد اما به جهتی احترامی که به کاربران گذاشته شده است، جای تقدیر دارد.

بررسی کارت گرافیک GIGABYTE GeForce RTX 3080 AORUS MASTER (بخش اول)

لوگوی آئورس تنها چیزی بود که به عنوان لوازم همراه (جدا از راهنما) درون جعبه موجود بود. به جهت وزن زیاد این کارت گرافیک، انتظار داشتیم گیگابایت پایه‌ی فلزی آئورس را همراه هیولای خود ارائه دهد. این پایه‌ی زیبا و بسیار مفید همراه بعضی از کارت‌های گرافیک سری RTX 20 گیگابایت عرضه می‌شد.

بررسی کارت گرافیک GIGABYTE GeForce RTX 3080 AORUS MASTER (بخش اول)

نگاه اولیه

کارت‌های گرافیک آئورس گیگابایت در هر نسل با تغییرات ظاهری همراه بودند. در سری RTX 20 تنها کارت‌های AORUS XTREME موجود بودند و خبری از مدل‌های ضعیفتر ولی مشابه خبری نبود. سری آئورس مستر می‌تواند بیشتر انتظاراتی که کاربران از آئورس اکستریم دارند را براورده کند. البته بر خلاف مادربوردهای این دو سری، در کارت‌ گرافیک RTX 3080 گیگابایت که هر دو لباس مستر و اکستریم موجود است، تفاوت بسیار اندک بوده و به یک کانکتور 8 پین اضافه و چند تغییر کوچک ختم می‌شود.

بررسی کارت گرافیک GIGABYTE GeForce RTX 3080 AORUS MASTER (بخش اول)

چیزی که بعد از مشاهده‌ی کارت گرافیک شما را مات و مبهوت می‌کند، ابعاد بسیار بزرگ این گرافیک  است. درحالیکه اکثر کارت‌های گرافیک رده بالای نهایت در 3 اسلات طراحی و ساخته شده‌اند، GIGABYTE GeForce RTX 3080 AORUS MASTER کاملا 4 اسلات مادربورد شما را اشغال خواهد نمود. در این حالت، هیچ اسلات PCIe با هیچ نوع لحیم‌کاری توان تحمل این کارت‌ گرافیک را نخواهد داشت.

بررسی کارت گرافیک GIGABYTE GeForce RTX 3080 AORUS MASTER (بخش اول)

 این کارت گرافیک دارای ابعاد 319 در 140 در 70 میلیمتر‌ به ترتیب برای طول، عرض و ارتفاع (بهتر است قطر را ارتفاع بنامیم) است برای درک بهتر بد نیست بدانید نمونه تاف دارای ابعاد 300 در 127 در 52 و نمونه‌ی ROG STRIX دارای ابعاد 320 در 140 در 57 است! ارتفاع 70 میلیمتری یا 7 سانتی متری این کارت گرافیک به معنای اشغال کامل 4 اسلات PCIe می‌باشد. وزن کارت گرافیک مورد بحث ما به 1.9 کیلوگرم می‌رسد و نمونه‌های تاف و ROG نیز دارای وزن‌ها 1.4 و 1.5 کیلوگرم هستند.

بررسی کارت گرافیک GIGABYTE GeForce RTX 3080 AORUS MASTER (بخش اول)

بالای کارت گرافیک عبارت GEFORCE RTX و AORUS به‌چشم می‌خورد. ابعاد بزرگ RTX 3080 AORUS MASTER از این زاویه نیز قابل مشاهده است.

بررسی کارت گرافیک GIGABYTE GeForce RTX 3080 AORUS MASTER (بخش اول)

اما بالای این کارت گرافیک صفحه نمایشی نسبتا بزرگ قرار دارد که گیگابایت آن را LCD EDGE VIEW می‌نامد. همان‌طور که در ابتدای بررسی ویدئو را تماشا کردید، این صفحه نمایش اطلاعات مختلفی از کارت گرافیک را به نمایش می‌گذارد. از جمله این اطلاعات می‌توان به سرعت فن کارت گرافیک، میزان لود GPU، فرکانس مموری و GPU و غیره نام برد.

بررسی کارت گرافیک GIGABYTE GeForce RTX 3080 AORUS MASTER (بخش اول)

شعار فعلی گیگابایت، TEAM UP. FIGHT ON. نیز در بالای فن‌ها به چشم می‌خورد. قسمت بالای این شعار، بخشی از نورپردازی RGB FUSION 2 را شامل می‌شود.

بررسی کارت گرافیک GIGABYTE GeForce RTX 3080 AORUS MASTER (بخش اول)

کارت گرافیک GIGABYTE GeForce RTX 3080 AORUS MASTER دارای 2 بایوس مختلف است که در صورت لزوم می‌توانید هر کدام از آنها را انتخاب کنید. البته پیشنهاد اکید ما استفاده از حالت پیش‌فرض یا SW1  است. در این حالت، خنک‌کننده با قدرت بیشتری به کار ادامه داده دما را در سطح مطلوبی نگه می‌دارد.

بررسی کارت گرافیک GIGABYTE GeForce RTX 3080 AORUS MASTER (بخش اول)

سیستم خنک‌کننده

بحث‌ برانگیزترین قسمت کارت گرافیک GIGABYTE GeForce RTX 3080 AORUS MASTER سیستم خنک‌کننده آن است که 4 اسلاته طراحی و ساخته شده است و در قسمت‌های قبلی به آن اشاره کردیم. خنک‌کننده بزرگ دارای مزایا و معایبی است. مزایای خنک‌کننده بزرگتر، قدرت خنک‌کنندگی بیشتر و مهار توان بیشتر کارت گرافیک است. طبق اطلاعات گیگابایت، این یک خنک‌کننده 550 واتی است که در نوع خود بی‌نظیر می‌باشد. به دلیل مهار توان بالاتر، محدودیت توان کارت‌گرافیک RTX 3080 را می‌توان بالاتر برد و فرکانس‌های بالاتری را برای آن اعمال نمود. توان محدود شده 100 درصدی این کارت گرافیک بیشتر از توان 110 درصدی RTX 3080 قبلی بود که تست کردیم و در بخش دوم بررسی به این موضوع خواهیم رسید. ایرادی که این طراحی دارد، وزن بالای خنک‌کننده است که به طور حتم باید از پایه، درون کیس استفاده نمود.

بررسی کارت گرافیک GIGABYTE GeForce RTX 3080 AORUS MASTER (بخش اول)

گیگابایت در طراحی این خنک کننده غول‌پیکر 3 فن 115 و 100 میلیمتری به‌کار گرفته است. فن‌های طرفین 115 و فن وسط 100 میلیمتری می‌باشد و اولین بار است که در یک کارت گرافیک شاهد فن بزرگتر از 100 میلیمتر هستیم. این خنک از قابلیت FAN STOP بهره می‌برد و تا دمای 55 درجه سانتی گراد از سمت GPU، فن‌ها از چرخش باز می‌ایستند. طبق بررسی که انجام دادیم، فعال شدن فن‌ها به صورت کلی است و یک فن‌ به تنهایی به حرکت درنخواهد آمد.

بررسی کارت گرافیک GIGABYTE GeForce RTX 3080 AORUS MASTER (بخش اول)

 گیگابایت برای قرار دادن همه ی فن‌های روی هیت‌سینک و هدایت حداکثر جریان هوای تولید شده به داخل آن و همچنین در نظر گرفتن قسمتی از پوشش هیت‌سینک برای نورپردازی RGB، فن وسط را متفاوت طراحی کرده است. نحوه‌ی چرخش فن وسط کمی متفاوت است. در صورتیکه فن وسط در جهت سایر فن‌ها به چرخش درآید، باعث برخورد جریان هوای آن با دو فن دیگر خواهد شد.

بررسی کارت گرافیک GIGABYTE GeForce RTX 3080 AORUS MASTER (بخش اول)

گیگابایت برای حل این مشکل، فن وسط را طوری طراحی کرده است تا در خلاف جهت دو فن دیگر حرکت کند. این موضوع، باعث ایجاد جریان هواوی همگام با فن های طرفین خواهد شد. در این ساختار، به حرکت فن‌ها تناوبی یا ALTERNATE SPINNING می‌گوییم.

برای دفع حرارت از قسمت پشت کارت گرافیک، یک هیت سینک آلومینیومی تعبیه شده است تا علاوه بر دفع حرارت این ناحیه، تماس دست انسان با لحیم‌های انجام شده در پشت کارت گرافیک و المان‌هایی که در این قسمت قرار دارد، از بین رود. این قسمت به طور جد بخشی از خنک‌کننده‌ی کارت گرافیک را تشکیل می‌دهد و تعداد قابل توجهی پد حرارتی در پشت این هیت‌سینک فلزی قرار دارد. قسمت شفافی که در پشت کارت‌گرافیک دیده‌ می‌شود در حقیقت بخشی از نورپردازی RTX 3080 AORUS MASTER است.

بررسی کارت گرافیک GIGABYTE GeForce RTX 3080 AORUS MASTER (بخش اول)

خنک‌کننده کارت گرافیک را از PCB آن جدا می‌کنیم تا به بررسی دقیقتر سیستم خنک‌کننده بپردازیم:

بررسی کارت گرافیک GIGABYTE GeForce RTX 3080 AORUS MASTER (بخش اول)

شاید به‌نظر برسد که گیگابایت هیچ‌گونه هیت‌سینکی برای PCB در نظر نگرفته است. اما گیگابایت طبق کارت‌های آئورس سری RTX 20، هیت‌سینک را طوری طراحی کرده است که کاملا روی PCB قرار گیرد. برای اتصال با الماس حساس PCB نیز، این هیت‌سینک به تعداد زیادی پد حرارتی بسیار باکیفیت مجهز شده است تا حرارت تولیدی را از تمام بخش‌های VRM و چیپ‌های مموری دفع کند. تنها هیت‌سینک این خنک‌کننده تقریبا 3 اسلاته است.

بررسی کارت گرافیک GIGABYTE GeForce RTX 3080 AORUS MASTER (بخش اول)

برای قسمت‌هایی که دارای پد حرارتی هستند، گیگابایت صفحات مسی خالص و آلومینیومی را در نظر گرفته است. تعداد‌های پدهای حرارتی این دو به 12 عدد می‌رسد. این هیت‌سینک عظیم الجثه دارای 8 لوله‌ انتقال حرارت از جنس فلز مس با روکش فلز نیکل است که تمام آنها به قطر 6 میلیمتر طراحی و ساخته شده‌اند و حرارت ناشی از GPU و سایر قسمت ها را به هیت سینک ها منتقل می‌کنند تا در نهایت حرارت تولیدی توسط 3 فن قدرتمند مهار گردد.

بررسی کارت گرافیک GIGABYTE GeForce RTX 3080 AORUS MASTER (بخش اول)

بررسی کارت گرافیک GIGABYTE GeForce RTX 3080 AORUS MASTER (بخش اول)

تراشه گرافیکی و حافظه گرافیکی

GeForce RTX 3080  از تراشه گرافیکی آمپر، GA102-200-KD-A1 بهره می‌برد. تراشه GA102 آمپر به عنوان پردازشگر اصلی و قلب کارت گرافیک GIGABYTE GeForce RTX 3080 AORUS MASTER است. کارت مورد بررسی ما به صورت کارخانه‌ای اورکلاک شده است و فرکانس بوست اسمی آن از 1710 مگاهرتز به عدد قابل توجه 1845 مگاهرتز افزایش یافته است.

بررسی کارت گرافیک GIGABYTE GeForce RTX 3080 AORUS MASTER (بخش اول)

GIGABYTE GeForce RTX 3080 AORUS MASTER همچنین از 10 چیپ 1024 مگابایتی GDDR6X ساخت کمپانی Micron به شماره‌ی OOT77 D8BGW با فرکانسی مشابه با نمونه رفرنس (1188 مگاهرتز) بهره می‌برد که به لطف رابط یا باس 320 بیتی میتواند پهنای باند 760GB/s را ایجاد کند. مطابق با نمونه‌ی رفرنس، فرکانس کاری یا موثر این حافظه‌ها برابر با 19000 مگاهرتز و 16 برابر فرکانس واقعی است! این مموری آی‌سی‌ها دقیقا همان مدلی است که در کارت تاف گیمینگ نیز مشاهده کردیم و به نظر می‌رسد گزینه‌های چندانی برای G6X وجود ندارد.

بررسی کارت گرافیک GIGABYTE GeForce RTX 3080 AORUS MASTER (بخش اول)

مدار تنظیم کننده ولتاژ (VRM) / کانکتور برق

کمپانی‌های سازنده کارت گرافیک، معمولا در محصولات متوسط به بالا، طراحی جداگانه‌ و کارآمدتری برای PCB در نظر می‌گیرند تا ضمن آنکه بورد مدار چاپی باکیفیت‌تری را بکار گیرند، فضای لازم را برای قرار دادن کامپوننت‌های مورد نیاز ایجاد کنند. اغلب کارت‌های گرافیک رده‌بالا دارای PCB عریضتری نسبت به نمونه‌ی رفرنس هستند. کارت گرافیک GIGABYTE GeForce RTX 3080 AORUS MASTER دارای PCB کاملا غیر رفرنس است که دارای استانداردهای گیگابایت مانند GIGABYTE Ultra Durable و بکاربردن مس بیشتر در PCB می‌باشد. تصویر زیر PCB کارت گرافیک RTX 3080 را نشان می‌دهد:

همانطور که ملاحضه می‌کنید، نمونه‌ی رفرنس دارای مدار تنظیم کننده ولتاژ 2 بخشی است که تعداد شریان‌ها یا فاز‌های آن به 17 عدد می‌رسد. اما گیگابایت در طراحی RTX 3080 AORUS MASTER ضمن آنکه PCB جدیدی را ارائه داده است، تعداد فازن‌های این VRM قدرتمند را به 20 عدد رسانده است که در قالب پیکربندی 4+16 فاز عمل می‌کنند و به‌طور طبیعی، 16 فاز برای GPU و 4 فاز برای 10 چیپ مموری GDDR6X در نظر گرفته شده است.

بررسی کارت گرافیک GIGABYTE GeForce RTX 3080 AORUS MASTER (بخش اول)

در ساخت VRM این کارت گرافیک ترکیبی از انواع خازن‌ها را مشاهده می‌کنیم. در بخش اول تنها از خازن‌های جامد استوانه‌ای شکل و تخت در بخش ورودی و خروجی استفاده شده است و بخش دوم تنها خازن‌ها تختبه چشم می‌خورند. بخش اول شامل 11 فاز و بخش دوم شامل 9 فاز است. در کارت‌های RTX 3000 ایسوس، ظاهرا از این پس شاهد VRM دو قسمتی خواهیم بود زیرا قرار دادن 20 فاز در کنار یکدیگر برای این کارت‌های گرافیک ممکن نیست.

بررسی کارت گرافیک GIGABYTE GeForce RTX 3080 AORUS MASTER (بخش اول)

بررسی کارت گرافیک GIGABYTE GeForce RTX 3080 AORUS MASTER (بخش اول)

بخش VRM از  20 آی سی (یک عدد به ازای هر فاز) مجتمع PowIRstage برخوردار است. گیگابایت برای مدار رگولاتور GPU و VRAM بجای استفاده از ماسفت‌های High+Low+Driver بصورت جداگانه، آی‌سی‌‌های مجتمع به طور حتم با کیفیتی استفاده کرده است که اطلاعات چندانی از آنها در دسترس نیست. این ماسفت‌های DrMos که خود شامل 3 بخش High+Low+Driver اما به صورت مجتمع هستند، نسبت به طراحی رایج ماسفت ها حرارت کمتری از خود تولید می‌کنند و فضای بیشتری برای جریان در زمان بی‌کاری فراهم می‌کنند، این موضوع در طراحی رایج تنها بر عهده ماسفت Low-Side است.

بررسی کارت گرافیک GIGABYTE GeForce RTX 3080 AORUS MASTER (بخش اول)

مدیریت GPU در این جزیره‌ی دیجیتالی 20 فازی نیز بر عهده‌ی 2 تراشه PWM کنترلر uP95112R (یکی در پشت PCB. به دلیل اتصال محکم PCB با پدهای پشت کارت از جدا کردن این قسمت منصرف شدیم) ساخت شرکت uPI Semiconductor Corporation می‌باشد. این کنترلرها هر دو از نوع 8 فازی هستند و به طور مستقیم به مدیریت VRM شانزده فازی GPU می‌پردازند. برای این منظورت، این دو تراشه با یکدیگر هماهنگ شده‌اند تا در روند مدیریت مصرف انرژی اختلالی ایجاد نشود. تراشه‌های uP95112Q و uP95112P را قبلا در کارت‌های گرافیک RTX 2080 ایسوس و گیگابایت دیده بودیم. نمونه‌ی uP95112R به‌روزتر و مطابق با استانداردهای لازم برای بکارگیری در تراشه‌های جدید طراحی شده است.

برای قسمت مموری نیز یک کنترلر به شماره‌ی uS5650Q ساخت کمپانی uPI Semiconductor  بکار گرفته شده است. این کنترلر از نوع 4 فازی است و مدیریت جریان 10 چیپ مموری را بر عهده دارد.

بررسی کارت گرافیک GIGABYTE GeForce RTX 3080 AORUS MASTER (بخش اول)

توان مورد نیاز GPU و حافظه های گرافیکی توسط دو کانکتور برق 8 پین 12 ولت تامین می‌شود. با توجه به توان طراحی حرارتی (TDP) کارت گرافیک مورد بررسی که 320 وات است، کانکتورهای 8 پین می‌توانند 300 وات را فراهم کنند که این میزان در کنار 75 واتی که از طریق گذرگاه PCI-E بدست می آید، در مجموع 375 وات را در اختیار GIGABYTE GeForce RTX 3080 AORUS MASTER قرار می‌دهد. البته این اعداد روی کاغذ است و در صورت لازم این کارت گرافیک می تواند بیش از 500 وات توان مورد نیاز خود را تامین کند. بالای کانکتورها نیز دو LED وضعیت متصل بودن کابل تعبیه شده است.

بررسی کارت گرافیک GIGABYTE GeForce RTX 3080 AORUS MASTER (بخش اول)

پل ارتباطی، پنل I/O

گرافیک RTX 3080 نیز از قابلیت SLI پشتیبانی نمی‌کند و این قابلیت به صورت انحصاری در اختیار RTX 3090  قرار گرفته است. به همین دلیل، در بالای کارت گرافیک هیچ‌گونه پلی NVLink مشاهده نمی‌گردد. خروجی های تصویر این کارت گرافیک نیز شامل 3 درگاه HDMI 2.1 و 3 درگاه Display Port 1.4a می‌باشند.

بررسی کارت گرافیک GIGABYTE GeForce RTX 3080 AORUS MASTER (بخش اول)

در قسمت بعدی به تست و بنچمارک‌های مختلف و مقایسه‌ی آن را رقیبش خواهیم پرداخت.

بررسی کارت گرافیک GIGABYTE GeForce RTX 3080 AORUS MASTER (بخش اول)

سید مهدی یحیایی

29 سال سن، ساکن تهران، دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی معماری کامپیوتر (سخت افزار)

درج نظر

2 نظر
نظرات شما

2 نظر برای “بررسی کارت گرافیک GIGABYTE GeForce RTX 3080 AORUS MASTER (بخش اول)”

  1. امیرحسین گفت:
    ژانویه 14, 2021 در 16:40

    بررسی با جزییاتی بود.آقای یحیایی کی 3090 بررسی میکنید

    پاسخ
  2. سید مهدی یحیایی گفت:
    ژانویه 16, 2021 در 15:32

    سلام خواهش میکنم

    3090 مشخص نیست اما بعید میدونم برای بررسی ارسال بشه اما مدل‌های پرطرفدارتر و ارزونتر سری 30 رو بررسی خواهیم کرد

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین نظرات

سید مهدی یحیایی ژانویه 16, 2021

سلام خواهش میکنم 3090 مشخص نیست اما بعید میدونم برای برر در

[بررسی کارت گرافیک GIGABYTE GeForce RTX 3080 AORUS MASTER (بخش اول) ]

MdvX ژانویه 16, 2021

درود دوست عزیز اطلاعاتتون کامل و بسیار مفید و دقیق بودند با در

[بررسی کارایی رابط برنامه نویسی Vulkan در مقایسه با OpenGL ]

محسن ژانویه 16, 2021

سلام مدل مودم من td w8951nd است من این را در سایت تی پی لین در

[بروزرسانی فریمور (Firmware) مودم های TP LINK ]

امیر علی ژانویه 15, 2021

خیلی ممنون خیلی بدردم خور در

[رفع مشکل تایپ تمامی حروف انگلیسی به‌صورت بزرگ در نرم‌افزار مایکروسافت ورد (Word) ]

حمید حصاری ژانویه 14, 2021

باعرض سلام وخسته نباشید. من یدونه مودم HUAWEIمدل 932_E5577sگ در

[بروزرسانی فریمور (Firmware) مودم‌های Huawei ]

پربازدیدترین ها

بررسی کارت گرافیک ASUS GeForce RTX 3080 TUF GAMING OC (بخش دوم) 4 هفته پیش

کارت گرافیک

بررسی کارت گرافیک ASUS GeForce RTX 3080 TUF GAMING OC (بخش اول) 4 هفته پیش

کارت گرافیک

مقایسه 5 کیت حافظه رم کینگ‌مکس، 8 گیگابایت تا 32 گیگابایت، 2400 تا 3200 مگاهرتز 4 هفته پیش

حافظه ها

آپدیت هات‌فیکس 1.05 عنوان Cyberpunk 2077 برای تمامی پلتفرم‌ها منتشر شد 4 هفته پیش

بازی های رایانه ای

تعداد 78 کارت گرافیک RTX 3080 در یک مزرعه استخراج ارز دیجیتال اتریوم کشف شدند 2 هفته پیش

سخت افزار

پانصد هزار کارت گرافیک RTX 3080 در کانتینری بدون علامت در کره جنوبی یافت شد! 3 هفته پیش

سخت افزار

آخرین ارسال های انجمن

  • عکس های جالب و دیدنی
    منتشر شده در: 17-09-2020
  • مشاوره جهت خرید منابع تغذیه (Power Supply)
    منتشر شده در: 05-09-2020
  • کنترل گارانتی محصولات در سایت آواژنگ
    منتشر شده در: 05-09-2020
  • نگاهی به مودم های ارزان قیمت برند TP-Link در بازار
    منتشر شده در: 29-06-2020

ما را دنبال کنید

درباره ما

مجموعه سخت افزار ایران نخستین مرجع معتبر و رسمی فعال در زمینه سخت افزار کامپیوتر و محصولات بخش IT با سابقه ای نسبتا زیاد در راهنمایی کاربران عزیز ایرانی در سال 1382 هجری شمسی پایه گذاری شد ...

تست و بررسی - سخت افزار

تمامی حقوق برای سخت افزار محفوظ است.

    • درباره ما
    • تیم تحریریه
    • جوایز سخت افزار
    • تبلیغات
    • ارتباط با ما
    • سلب مسئولیت