• اخبار
  • مقالات
  • تست و بررسی
  • رسانه
  • دانلود
  • انجمن
  • مقاله
  • آکادمیک
  • آموزشی، کاربردی
  • اورکلاکینگ
  • اینترنت و شبکه
  • بازی های رایانه ای
  • سخت افزار
  • نرم افزار

چگونه حالت تیره (Dark Mode) می‌تواند به صرفه‌جویی در مصرف باتری منتهی شود؟

محمد جواد قلی پور 05 سپتامبر 2020 , 12:53 مقاله / سخت افزار
یک ستارهدو ستارهسه ستارهچهار ستارهپنج ستاره (هنوز امتیازی ثبت نشده است)

اشتراک گذاری این مطلب

با اضافه شدن حالت تیره یا به عبارتی دیگر Dark Mode به اغلب سیستم‌عامل‌های بزرگ همچون ویندوز، مکینتاش، آندروید و iOS و نرم‌افزارهای پراستفاده، بسیاری از کاربران به دنبال فعال‌سازی این قابلیت از طریق منوی تنظیمات اپلیکیشن‌ها، به‌خصوص در گوشی‌های موبایل و تبلت‌های خود هستند، اما آیا توضیحات ارائه شده مبنی بر تأثیر این قابلیت در کاهش میزان فشار وارده بر چشم‌ها و حفظ بیشتر میزان شارژ باتری از درستی برخوردار هستند؟ در پاسخ باید گفت که بله و در عین حال خیر! اگرچه بهره‌مندی از مزیت کاهش میزان فشار وارده بر چشم و خواب بهتر در شب در تمامی دستگاه‌ها و وسایل گوناگون امکان‌پذیر است، اما جلوگیری از اتمام زود هنگام شارژ باتری فقط در تلفن‌های همراه هوشمند، تبلت‌ها، لپ‌تاپ‌ها، مانیتور و به‌صورت کلی دستگاه‌هایی صادق است از پنل OLED در طراحی و توسعه آن‌ها استفاده شده باشد. بر طبق بررسی‌های کمپانی گوگل، فعال‌سازی حالت تیره در یک گوشی موبایل دارای پنل OLED هنگام تماشای کلیپ‌هایی ویدئویی در پلتفرم یوتیوب می‌تواند کاهش مصرف 15 تا 60 درصدی شارژ باتری را به دنبال داشته باشد، اما چگونه؟

چگونه حالت تیره (Dark Mode) می‌تواند به صرفه‌جویی در مصرف باتری منتهی شود؟

طراحی متفاوت پنل‌های OLED، دلیل اصلی این مزیت بزرگ!

آنچه که واضح و آشکار بوده و نیاز به توضیح اضافی ندارد مصرف برق بیشتر مانیتور در زمان نمایش تصاویر روشن‌تر و با شدت نور بیشتر است؛ به همین دلیل کاهش شدت روشنایی صفحه نمایش در گوشی‌های موبایل بعضاً می‌تواند کاهش چشمگیر میزان مصرف شارژ باتری را به دنبال داشته باشد، اما این مزیت فقط بخشی از معادله محسوب می‌شود. در طراحی و ساخت اغلب تلفن‌های همراه هوشمند و تبلت‌های نوین و امروزی از دو نوع پنل کریستال مایع (Liquid Crystal Display یا به اختصاری LCD) و دیود ساطع نور ارگانیک (Organic Light-Emitting Diode یا به اختصاری OLED) استفاده می‌شود.

پنل‌های LCD مدت زمان بسیاری است که به عنوان فناوری غالب در اغلب صفحات نمایشگر و مانیتورها به کار گرفته شده و قدمت آن‌ها به اواخر دهه 90 و اوایل سال 2000 میلادی باز می‌گردد. این نوع از پنل‌ها پس از مانیتورها و تلویزیون‌های بزرگ و غول پیکر CRT به دلیل ظرافت و برتری فناوری خود از محبوبیت بسیار بالایی در میان توسعه‌دهندگان و مصرف‌کنندگان برخوردار می‌باشند. نمایشگرهای LCD امروزی از دیودهای نورانی به عنوان نور پس‌زمینه برای تولید تصاویر استفاده می‌کنند که با تابش و عبور نور از سه شبکه متشکل از پیکسل‌های رنگی قرمز، آبی و سبز به تولید انواع و اقسام رنگ‌های گوناگون و تصاویر رنگی می‌پردازند. این ترکیب فناوری تحت عنوان LED-LCD شناخته می‌شود که برای راحتی تلفظ و شناخت اغلب تحت عنوان نمایشگرهای LED در اختیار کاربران و مصرف‌کنندگان قرار می‌گیرند.

یک نمایشگر ارگانیک ال‌ای‌دی (OLED) از فرآیندی ویژه جهت تلفیق شبکه پیکسلی و نور پس‌زمینه در قالب یک عنصر ساختاری یکپارچه استفاده می‌کند؛ در این حالت هر پیکسل به عنوان یک منبع جداگانه خود به تولید نور مبادرت می‌ورزد. مزیت‌های این تکنولوژی در مقایسه با نمایشگرهای پیشین بسیار بیشتر می‌باشند که از جمله برخی از آن‌ها می‌توان به برتری در نرخ کنتراست و تمایز بهتر و فراتر آبجکت‌ها و المان‌های موجود در تصاویر، اشباع رنگی زنده بیشتر و راندمان بالاتر اشاره کرد، اما مزیت ویژه‌ای که در این مقاله می‌خواهیم به آن بپردازیم به همان ویژگی اول باز می‌گردد. از آنجایی که در پنل‌های OLED، هر پیکسل به‌صورت کاملاً جداگانه به تولید نور مربوط به خود می‌پردازد، زمانی که تصویری کاملاً تیره و تاریک بر روی صفحه به نمایش درآید، پیکسل‌ها در حقیقت خاموش بوده و هیچ‌گونه الکتریسیته‌ای را مصرف نمی‌کنند (پیکسل‌های بخش‌های تاریک تصویر در حقیقت خاموش هستند، به همین دلیل پنل‌های OLED در نمایش عمق بیشتر در بخش‌های مشکی تصاویر یا تاریکی حقیقی (True Dark) از برتری بسیار بیشتری نسبت به تمامی دیگر فناوری‌های فعلی همچون LCD ،LED ،QLED و ... برخوردار هستند). این در حالی است که در پنل‌های LED، تمامی پیکسل‌ها، صرفه‌نظر از تصویر به نمایش درآمده روشن بوده و پیکسل‌های بخش‌های تاریک در حقیقت در حال تولید نور سیاه هستند. مطمئناً این موضوع در صرفه‌جویی در مصرف انرژی و جلوگیری از اتمام زود هنگام شارژ باتری بسیار تأثیرگذار می‌باشد.

چگونه حالت تیره (Dark Mode) می‌تواند به صرفه‌جویی در مصرف باتری منتهی شود؟

کمپانی‌های توسعه‌دهنده گوشی‌های موبایل از این موضوع آگاه بوده و با به‌کارگیری پنل‌های OLED در محصولات گران قیمت و پیشرفته خود، مزیت‌های بیشتری را به‌صورت ذاتی برای محصولات خود به ارمغان می‌آورند. کمپانی موتورولا با استفاده از پنل‌های اشاره شده و فناوری "Always on" برای اولین بار در طراحی و توسعه تلفن همراه هوشمند Moto X خود در سال 2012 پیش‌آهنگ این برتری در گوشی‌های موبایل می‌باشد. صفحه نمایشگر گوشی موبایل فوق به لطف فناوری مذکور همیشه روشن بوده و تنها تعداد پیکسل‌های محدودی به نمایش ساعت، پیغام‌های نوتیفیکیشن و میزان شارژ باقی‌مانده می‌پردازند که تأثیر آن در مصرف انرژی کمتر از 1 درصد بر هر ساعت می‌باشد. این در حالی است که پیاده‌سازی فناوری Always on در اسمارت‌فون‌های مبتنی بر نمایشگرهای LCD منجر به اتمام زود هنگام شارژ باتری می‌شود، زیرا صفحه نمایشگر همیشه روشن بوده و پیکسل‌های بخش‌های تاریک تصویر نیز در حال مصرف برق هستند.

تأثیر حالت تیره (Dark Mode) در مصرف باتری چقدر است؟

بیشتر از آنچه که شاید بتوانید در مورد آن فکر کنید! کمپانی گوگل به جستجوی پاسخ مناسب برای این پرسش در زمان توسعه حالت تیره جهت تعبیه‌سازی در سیستم‌عامل آندروید و اپلیکیشن خود پرداخته و نتایج جالب توجه خود را در کنفرانسی با توسعه‌دهندگان به اشتراک گذاشته است. بر طبق یافته‌های کمپانی گوگل، استفاده از حالت تیره در پلتفرم یوتیوب در مقایسه با پس‌زمینه سفید سنتی کاهش مصرف 15 تا 60 درصدی میزان انرژی باتری را به ارمغان آورده است که در نوع خود رقم بسیار بزرگی می‌باشد. بدون شک این قابلیت یک بهبود عظیم محسوب می‌شود که اهمیت آن به‌اندازه‌ای بالا است که کمپانی گوگل اکنون حالت تیره را به‌صورت یک گزینه عمومی در منوی تنظیمات سیستم‌عامل آندروید گنجانده است. به عبارتی ساده‌تر، اگر اپلیکیشنی که به‌طور معمول در طول روز به استفاده از آن می‌پردازید به حالت تاریک تغییر وضعیت دهد، صرفه‌جویی نیم تا یک ساعته در مصرف باتری به‌صورت حداقلی فراهم می‌شود. حال اگر این موضوع به بسیاری از نرم‌افزارهای دیگر نیز تسری پیدا کند، بازه زمانی فوق باز هم با بهبود بیشتری نیز همراه می‌شود.

چگونه حالت تیره (Dark Mode) می‌تواند به صرفه‌جویی در مصرف باتری منتهی شود؟

در پایان مجدداً به ابتدای مقاله برگشته و خاطر نشان می‌کنیم که مزیت صرفه‌جویی در مصرف باتری دستگاه‌های قابل حمل در نتیجه فعال‌سازی قابلیت Dark Mode تنها زمانی قابل لمس است که دستگاه مورد استفاده مجهز به یک صفحه نمایش OLED باشد، اما این موضوع بدان معنی نیست که شما مجاز به استفاده از آن نیستید (با فرض عدم تجهیز گوشی موبایل به نمایشگر فوق). همان‌طور که پیشتر نیز اشاره شد، تیره شدن پس‌زمینه و رابط کاربری اپلیکیشن‌ها به خودی خود در کاهش میزان نور آبی ساطع شده از صفحه نمایشگر تأثیرگذار بوده و این موضوع مستقیماً بر روی میزان فشار وارده بر چشم‌ها، به‌خصوص در زمان تاریکی هوا و کیفیت خواب تأثیر می‌گذارد. از آنجایی که اغلب افراد تمایل دارند تا پیش از خواب، حساب کاربری خود در شبکه‌های اجتماعی را چک کنند، بنابراین فعال‌سازی این قابلیت ممکن است در کاهش خستگی چشم و یا سریع‌تر به خواب رفتن بتواند تأثیرگذار باشد.





محمد جواد قلی پور

22 سال سن، ساکن مشهد، کارشناس مهندسی پزشکی. محمدجواد رشته خود را از روی علاقه انتخاب نموده و به تعمیرات، نگهداری، آنالیز و بررسی تجهیزات پزشکی علاقه مند است. وی سه سال است که به نگارش اخبار و مقالات در حوزه فناوری اطلاعات می‌پردازد. با توجه به اطلاعات بالا در زمینه‌های سخت‌افزار و نرم‌افزار، مقالات کاربردی وی گره از مشکلات کاربران بسیاری گشوده است. محمدجواد به رنگ قرمز رادئونی علاقه مند است.

درج نظر

1 نظر
نظرات شما

یک نظر برای “چگونه حالت تیره (Dark Mode) می‌تواند به صرفه‌جویی در مصرف باتری منتهی شود؟”

  1. سعید گفت:
    اکتبر 26, 2020 در 09:38

    بسیار عالی. تشکرمهندس عزیز

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *





تازه های مقاله

آشنایی با برخی از دلایل معمول در داغ کردن گوشی موبایل و روش‌هایی جهت رفع آن‌ها 1

3 ماه پیش

آشنایی با تفاوت‌های موجود بین استانداردهای حافظه GDDR5 ،DDR4 و GDDR6/GDDR6X 1

3 ماه پیش

آیا سیستم‌عامل کروم (Chrome OS) در برابر ویروس‌های کامپیوتری ایمن است؟ 0

3 ماه پیش

نگاهی اجمالی بر هدفون بی سیم آئوکی سریز KEY مدل EP-B33 0

5 ماه پیش

پر بازدیدترین های مقاله

چگونه مشکل The disk is Write Protected را در فلش مموری‌ها حل کنیم؟ 200

5 سال پیش

چگونه Windows Defender را در ویندوز 10 غیر فعال کنیم 19

4 سال پیش

بروزرسانی فریمور (Firmware) مودم های TP LINK 379

6 سال پیش

آموزش نصب ویندوز 10 از طریق UEFI و BIOS 27

3 سال پیش

برچسب ها

Dark Mode

آخرین نظرات

محمد فوریه 25, 2021

سلام خدا هزاران خیر بهت بده خیلی کمکم کردی نصب شد خیلی اذ در

[رفع خطای HRESULT: 0xc8000222 هنگام نصب بسته نرم‌افزاری NET Framework 4 ]

محمدصالح فوریه 24, 2021

واقعا عالی بود دمت گرم در

[رفع مشکل عدم ناپدید شدن نوار وظیفه (تسک‌بار) ویندوز 10 هنگام ورود به حالت تمام صفحه ]

محمد میرشکاری فوریه 22, 2021

سلام اقا سید دمتون گرم کارم راه انداختید من میخواستم درای در

[حل مشکل Out Of Range مانیتور ]

reza فوریه 19, 2021

سلام.نرم افزار testdiskرا اجرا کردم.مرحله Proceedرا هم رفتم. در

[رفع مشکل تغییر ناگهانی فرمت هارد دیسک به RAW ]

FARZAD فوریه 18, 2021

سلام گرافیک من مدلش gtx 570 تو حالت عادی 44 ولی تو گیم حداکث در

[چگونه دمای کارت گرافیک خود را کاهش دهیم؟ ]

پربازدیدترین ها

رونمایی از نسخه به‌روز شده اتومبیل Tesla Model S | شتاب صفر تا صد در کمتر از 2 ثانیه با قیمت 80 هزار دلار! 4 هفته پیش

فناورانه

شکست بزرگ پردازشگر A14 Bionic اپل در مقابل تراشه Exynos 2100 کمپانی سامسونگ 4 هفته پیش

کنسول و دستگاه های قابل حمل

فراخوان رسمی تعویض منابع تغذیه HX1200 و HX1200i از جانب کمپانی Corsair 4 هفته پیش

سخت افزار

رونمایی رسمی ایسوس از مادربردهای چیپست Z590 در ایران 1 هفته پیش

سخت افزار گزارش

طرح مفهومی iPhone 13 بدون برخورداری از درگاه شارژ در سطح اینترنت مشاهده شد 3 هفته پیش

اسمارت فون و تبلت

علت ناسازگاری چیپست‌های B460 و H410 با پردازنده‌های سری Rocket Lake-S چیست؟ 2 هفته پیش

اخبار

آخرین ارسال های انجمن

  • عکس های جالب و دیدنی
    منتشر شده در: 17-09-2020
  • مشاوره جهت خرید منابع تغذیه (Power Supply)
    منتشر شده در: 05-09-2020
  • کنترل گارانتی محصولات در سایت آواژنگ
    منتشر شده در: 05-09-2020
  • نگاهی به مودم های ارزان قیمت برند TP-Link در بازار
    منتشر شده در: 29-06-2020

ما را دنبال کنید

درباره ما

مجموعه سخت افزار ایران نخستین مرجع معتبر و رسمی فعال در زمینه سخت افزار کامپیوتر و محصولات بخش IT با سابقه ای نسبتا زیاد در راهنمایی کاربران عزیز ایرانی در سال 1382 هجری شمسی پایه گذاری شد ...

حالت تیرهچگونه حالت تیره (Dark Mode) می‌تواند به صرفه‌جویی در مصرف باتری منتهی شود؟

تمامی حقوق برای سخت افزار محفوظ است.

    • درباره ما
    • تیم تحریریه
    • جوایز سخت افزار
    • تبلیغات
    • ارتباط با ما
    • سلب مسئولیت